Wet goed verhuurderschap: u zult een goed verhuurder zijn!

Er blijkt nogal wat mis te gaan in de particuliere huursector. Er is nog altijd flinke schaarste op de woningmarkt en huisjesmelkersgedrag leidt tot een kwetsbare positie van de huurder. Om ongewenste verhuurpraktijken in de toekomst te voorkomen en tegen te gaan, is met ingang van 1 juli 2023 de Wet goed verhuurderschap in werking getreden (nadat de Wet op 21 maart 2023 is aangenomen door de Eerste Kamer). De wet beoogt woningzoekenden, huurders en arbeidsmigranten een betere bescherming te geven door verhuurders en verhuurmakelaars normen op te leggen gemeenten bevoegdheden te geven om ongewenste verhuurpraktijken tegen te gaan.

De Wet legt verhuurder nogal wat regels op, waarmee goed verhuurderschap moet worden gewaarborgd. Op grond van de Wet mogen verhuurders hun huurders niet intimideren en niet bedreigen. Ook hebben verhuurders een informatieplicht gekregen, die hen verplicht huurders te informeren over hun rechten en plichten. Daarnaast mag nog maximaal 2 maanden kale huur aan waarborg worden gevraagd, welke waarborgsom binnen 14 dagen na het einde van de huurovereenkomst wordt worden terugbetaald. De huurovereenkomst moet voortaan schriftelijk worden vastgelegd (dat was al gebruikelijk, maar is nu dus een verplichting geworden). Een belangrijke bepaling is voorts dat verhuurders verplicht zijn geworden om zich te houden aan de wettelijke regels aangaande huurprijzen en servicekosten. Dat was in beginsel voorheen al het geval nu veel regels van ‘dwingend recht’ zijn, maar door middel van de Wet goed verhuurderschap is op de niet-naleving van deze regels voortaan een sanctie gesteld. Gemeenten krijgen in dit verband handhavingsmogelijkheden en zij hebben de mogelijkheid om een verhuurvergunning verplicht te stellen.

Als verhuurders zich niet aan de regels uit de Wet houden, dan kan de gemeente maatregelen treffen, zoals het opleggen van een bestuurlijke boete.

Van belang is te weten, dat de regels ook voor bestaande huurovereenkomsten gelden. Mocht u vragen hebben over de Wet goed verhuurderschap of over uw huurovereenkomst, neem dan gerust contact op.

Tamara ten Berge