Gerechtshof vernietigt vonnis kantonrechter: huurders mogen blijven wonen

Op 7 maart 2023 heeft het Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch uitspraak gedaan in een aantal woonfraude-zaken. In die zaken stond onder meer de vraag centraal of de verhuurder, een woningcorporatie, heeft gedwaald bij het aangaan van de huurovereenkomst. Het woonfraudedossier dat aan de procedures ten grondslag lag, leidde tot tientallen juridische procedures bij de kantonrechter van de rechtbank Zeeland-West-Brabant. In alle zaken leidden de procedure bij de rechtbank tot toewijzing van de vorderingen van de woningcorporatie. Een aantal huurders ging in hoger beroep. Tamara ten Berge stond in hoger beroep een van de huurders bij.

 

De verhuurder in kwestie maakt voor wat betreft het aanbieden en toewijzen van haar sociale huurwoningen gebruik van het woonruimtebemiddelingssysteem ‘Klik voor Wonen’. Dit systeem betreft een samenwerkingsverband tussen verschillende woningcorporaties in de regio. In alle zaken kwam vast te staan dat een medewerker van een van de corporaties de inschrijfdatum van een aantal woningzoekenden in Klik voor Wonen had aangepast, waaronder die van huurders. Volgens de woningcorporatie hadden de huurders de door hen gehuurde woning toegewezen gekregen op basis van een onjuiste inschrijfduur.

In de procedure komt onder meer de vraag aan de orde of de huurder de corporatie verkeerde inlichtingen heeft gegeven. Het Hof oordeelt dat niet is komen vast te staan dat de huurders wisten dan wel behoorden te weten dat de inschrijfduur was gewijzigd. De inschrijfdatum voor de huurders was namelijk niet (direct) zichtbaar. Ook hadden de huurders niet hoeven te begrijpen dat zij met hun inschrijvingsduur niet in aanmerking kwamen voor de woning. Het Hof vernietigt het vonnis van de kantonrechter en wijst alsnog de vorderingen van de woningcorporatie af.

De uitspraak is te vinden via de volgende link:

https://uitspraken.rechtspraak.nl/#!/details?id=ECLI:NL:GHSHE:2023:770&showbutton=true&idx=27.

Tamara ten Berge